Vysvětlení 1585 - Podobnosti

Dnešní strip naráží na podobnosti v okolnostech vzniku dvou současných slavných hitů - knih Marťan a Padesát odstínů šedi.

Knihu Padesát odstínů šedi její autorka E. L. Jamesová původně psala jako erotickou fanfiction na motivy knižní a filmové série Twilight. Následně ji vydala v knižní podobě, aby byla nakonec na začátku letošního roku do kin uvedena její filmová adaptace.

Marťana původně Andy Weir vydal zdarma na svých webových stránkách na pokračování. Po velkém úspěchu nakonec kniha vyšla i v tištěné podobě a v současné době je v kinech k vidění její filmová adaptace v režii Ridleyho Scotta.

Obě knihy navíc vznikly v přibližně stejné době.

Takové podobnosti jsou samozřejmě celkem běžné (stejně jako třeba to, že celá řada knižních či filmových příběhů je ve své hrubé podstatě velmi podobná a liší se jen "tím okolo"). Protagonisté dnešního stripu nicméně přesto tyto dvě knihy v tomto ohledu srovnávají a dokonce navrhují vznik jejich spojení, knihy s názvem Padesát odstínů rudé. Jak by takové spojení erotického příběhu a osudů astronauta (astronautů?), uvízlých na Marsu, asi vypadalo, to je otázka, kterou ponecháme nezodpovězenou. Ale hrdinové dnešního comicsu ji evidentně vnímají poměrně pozitivně ;-)

Mouseover text pak zmiňuje jednak marsovské vozítko Sojourner, které v ději Marťana hraje významnou roli, a také droida BB-8 z chystaného pokračování Hvězdných válek, který mezi fanoušky této série vzbudil už nyní, několik měsíců před uvedením filmu samotného, velmi velké sympatie.