Vysvětlení 1474 - Šrouby

Dnešní strip si dělá legraci z velkého množství různých běžně používaných šroubů.

Křížová i plochá hlava jsou celkem standardní a není k nim asi potřeba nic psát. Hlava s pěticípou hvězdou si nepochybně dělá legraci z nejrůznějších alternativních hvězdičkových hlav, které někdy firmy používají prakticky bez jakýchkoliv pravidel a je k nim nezřídka potřeba shánět velice specifické šroubováky, například právě na Amazonu.

Prokletá křížová hlava -1 je narážkou hned na několik věcí. Jednak na fantasy hry typu Dungeon and Dragons, respektive u nás Dračí doupě, kde jsou často lepší součásti výstroje označovány kladným číslem, zatímco ty prokleté jsou označovány číslem záporným. Prokleté předměty také někdy není z důvodu jejich prokletí možné snadno odstranit, podobně jako bývá velký problém vyšroubovat šroub s tak opotřebovanou hlavou, jaká je na obrázku. Navíc jsou ale křížové hlavy (a tedy i šroubováky) označovány číslem v závislosti na velikosti. Skutečná stupnice velikostí křížových šroubů ovšem neobsahuje záporná čísla, končí velikostí 0, respektive menší šrouby než 0 se označují více nulami, tedy například 00 nebo 000.

Nýt samozřejmě není šroub, takže ho není možné vyšroubovat. Pokud potřebujete něco rozebrat a narazíte na přinýtovanou součástku, je to často patrně horší, než narazit na šroub s prokletou hlavou.

Šroub s imbusovou hlavou je zde označován jako likvidátor křížových hlav, protože ve velké nouzi je obvykle možné imbusový šroub povolit pomocí křížového šroubováku, ale je poměrně velká pravděpodobnost, že při tom takový šroubovák víceméně zničíte.

Na co přesně naráží uranový šroub není jasné. Z obrázku je jen evidentní, že je radioaktivní.

Křížova hlava je pak od Randalla poněkud morbidní vtip.

Mouseover text nabízí alternativní řešení, jak povolit šroub s klasickou šestihrannou hlavou, pokud nemáte k dispozici patřičný klíč, ale pouze dva ploché šroubováky, nicméně současně poměrně výstižně popisuje i to, jak takový pokus nepochybně skončí (protože jen těžko bude mít někdo takovou sílu, aby tímto způsobem šroub skutečně povolil).