Vysvětlení 1422 - Umírá mi telefon

Slovním obratem "umírá mi telefon", případně hovorověji "chcípá", asi obvykle máme na mysli buď to, že našemu telefonu právě dochází baterka, nebo že má nějakou zásadní vadu, která stále více brání jeho používání.

Hrdina dnešního comicsu má se svým umírajícím telefonem ovšem, jak se zdá, poněkud větší problém. Jeho chování totiž kopíruje závěrečné fáze života hvězd. Jak v nitru hvězdy dochází palivo, které by bylo možné termonukleární reakcí spalovat, začíná hvězda postupně zvyšovat svou povrchovou teplotu, současně dochází k jejímu rozpínání a hvězda se mění v rudého obra. Jakmile taková hvězda spotřebuje valnou většinu svého zbývajícího paliva, odhodí své vnější obálky a zhroutí se v bílého trpaslíka. Tedy alespoň v případě průměrně hmotných hvězd. Nadprůměrně hmotné hvězdy hoří intenzivněji a rozpínají se rychleji a navíc mohou v této fázi svého života explodovat a v krátkém a intenzivním záblesku ze sebe vydat obrovské množství energie - jinými slovy se změní v novu nebo supernovu. Jak se zdá, hrdina comicsu se domnívá, že právě takový bude osud jeho telefonu. Dodání další externí energie by pak zapříčinilo vznik novy typu Ia. To vysvětluje výhrady hrdiny comicsu k návrhu zkusit telefon nabít (tedy mu externě dodat další "hmotu").

Mouseover text pak odkazuje na poslední fázi života hvězd, kdy se z nich stávají buď již zmínění bílí (ale také červení či hnědí, v závislosti na teplotě) trpaslíci, neutronové hvězdy či černé díry. V souladu s paralelami v celém stripu je ovšem řeč o předchůdcích dnešních smartphonů, tedy o Palm Pilotech (před téměr dvaceti lety jedny z prvních poměrně rozšířených PDA), kalkulačkách či obousměrných pagerech (neboli zařízeních, která na rozdíl od standardních pagerů byla schopna zprávy nejen přijímat, ale i odesílat).

V druhém plánu pak dnešní strip naráží na nový iPhone 6 a iPhone 6 plus, nové a fyzicky větší přírůstky do rodiny iPhonů, které byly nedávno slavnostně představeny a budou v brzku uvedeny na trh.