Vysvětlení 1413 - Znenadání populární

Dnešní strip mapuje masové rozšíření některých termínů a výrazů, které až do jisté doby byly poměrně neznámé, aby znenadání vstoupily velmi významně do obecného povědomí.

Webové prohlížeče sice existovaly ve velice základní podobě již několik let, ale teprve zhruba v roce 1994 vstoupil tento výraz s rozvojem internetu do obecného povědomí.

DNA analýza vstoupila do obecného povědomí s poměrně medializovaným případem hráče amerického fotbalu O. J. Simpsona, který byl obviněn z dvojnásobné vraždy. Ačkoliv v našich končinách nebyl tento případ tak prominentní, v Americe je považován za mediálně dost možná nejsledovanější soudní přelíčení v historii.

Militantní hnutí taktéž existovala již delší dobu, ale skutečně intenzivně se o nich začalo mluvit až po teroristickém bombovém útoku v Oklahoma City v roce 1995, který byl až do 11. září 2001 nejhorším teroristickým útokem na americkém území.

Supermax je označení pro věznice s nejvyšším stupněm zabezpečení. Server explainxkcd.com teoretizuje, že tato položka může odkazovat na film Con Air s Nicolasem Cagem, který byl do kin uveden v roce 1997 a ve kterém jsou jeho protagonisté do jednoho Supermaxu převáženi. Stejně tak ale může souviset i s výše zmíněným útokem v Oklahoma City.

Motýlový lístek byl poněkud oříšek a zvažovali jsme, zda ho nenahradit nějakým jiným termínem. Jde totiž o výraz, který není české veřejnosti příliš známý, respektive víceméně ani nemá ustálený český překlad. Odkazuje na legendární floridské volební lístky, kterým se v angličtině říká "butterfly ballots", tedy "motýlové volební lístky", protože svým tvarem skutečně připomínají motýla. Jejich nesrozumitelnost způsobila při prezidentských volbách v USA v roce 2000 na Floridě velké komplikace a nejasnosti při sčítání hlasů, protože řada voličů systém motýlových lístků nepochopila.

Termín Al-Káida a okolnosti jeho vstupu do obecného povědomí asi nemá smysl příliš vysvětlovat.

Wi-fi sítě sice existovaly už v devadesátých letech, ale k jejich masovému rozšíření došlo až v průběhu prvních let nového tisíciletí.

Výraz tsunami (či pro milovníky striktních českých přepisů "cunami") sice nebyl zcela neznámý, ale výskyt hned několika ničivých tsunami v uvedeném období, které navíc byly poprvé v historii masově zaznamenány kamerami, způsobil významný nárůst povědomí o tomto přírodním jevu.

Výraz "virální" zde odkazuje na způsob šíření obsahu po internetu, který se spoléhá na to, že diváka daný text, videoklip, obrázek či cokoliv jiného něčím zaujme natolik, že se rozhodne o něj podělit se svými přáteli a dojde k jeho "virálnímu" šíření.

Radikalizace začala být mediálně velmi často zmiňována v souvislosti s vývojem politické situace zejména ve vztazích západního světa a Muslimů.

Metadata sice nejsou v počítačovém světě žádnou novinkou, ale velmi intenzivně se o nich začalo mluvit v rámci diskusí o narušování osobního soukromí organizacemi jako NSA.

Zde se ve stripu přesouváme do budoucnosti a tedy čistě do Randallovy fantazie, která nám nicméně, jak se zdá, nepředpovídá příliš příjemné věci.

Lahar je označení pro rychle se pohybující směs sopečného popela, ztuhlé lávy a vody, která vzniká při některých sopečných erupcích. Randall tu možná naráží na aktuální situaci na Islandu, nebo na nějakou nadcházející přírodní katastrofu.

Hmyzí přenašeč odkazuje na infekční nemoc, přenášenou hmyzem. Zdá se, že Randall očekává, že se o nějaké takové nemoci začne poměrně záhy hodně hovořit.

Blízkozemní planetky jsou vesmírná tělesa, která se na své dráze blíží k Zemi či její oběžnou dráhu přímo protínají. Situace, kdy tento termín vstoupí do obecného povědomí, pro nás pravděpodobně nevěští pranic dobrého...

Termohalinní výměník je označení pro systém hlubokomořských proudů. Pokud by se o něm začalo intenzivně hovořit, jak Randall naznačuje, mohlo by to naznačovat, že došlo k jeho významnému narušení nebo změně. V souvislosti s předchozím heslem je poměrně logickým závěrem, že by k tomu mohlo dojít v následku kolize Země s nějakým vesmírným tělesem. Na problémy s termohalinním prouděním odkazoval poněkud přehnaným způsobem také katastrofický film Den poté.

Sněžná slepota je výrazem pro dočasné či trvalé oslepení, způsobené odrazem vysokého množství ultrafialového záření ze slunečního světla od sněhu či ledu. V souvislosti s předchozími výrazy je celkem jasné, že Randall předpovídá výrazné klimatické změny, pravděpodobně způsobené globální katastrofou.

Amplexus, zmíněný také v mouseover textu, je biologický termín, označující způsob reprodukce některých živočišných druhů, zejména obojživelníků, při kterém jsou sice samec a samice v přímém fyzickém kontaktu, ale k oplodnění dochází externě, nikoliv interně.

Aquaplaning je výraz, který pravděpodobně zná řada motoristů, a který označuje situaci, kdy se mezi vozovkou a pneumatikou vytvoří tenká vrstva vody, která výrazným způsobem zhorší přilnavost a velmi významně zvýší riziko ztráty kontroly nad vozidlem. O řízeném aquaplaningu by se tedy mohlo začít poměrně často hovořit například v situaci, kdy by byla většina silnic pokryta vrstvou vody - řekněme například po nějakém velkém tání - a řidiči jsou nuceni vyrovnat se s výrazně vyšším rizikem aquaplaningu.

Paradoxní reakce označuje obvykle situaci, kdy má podání nějakého léku přesně opačné účinky, než by se očekávalo. To by mohlo souviset s onou nemocí, přenášenou hmyzem, nebo samozřejmě s nějakou zcela jinou. Na explainxkcd.com také teoretizují o možnosti, že tento výraz odkazuje na situaci, kdy by se například roboti rozhodli v souladu s Asimovovými třemi zákony robotiky převzít vládu nad světem, neboť by vyhodnotili, že lidstvo je samo sobě tím největším nepřítelem.

Dezerce dronů by mohla odkazovat na roboty natolik inteligentní, že by byli schopni svévolně opustit své povinnosti, tedy dezertovat.

Co přesně naznačuje nečekané rozšíření výrazu "rapidní růst ochlupení" se můžeme jen dohadovat, ale je možné, že to souvisí s oním obdobím dlouhé zimy.

A co se týče posledního výrazu v dnešním stripu, ponecháme ho na fantazii čtenářů...