Vysvětlení 1410 - Kalifornie

Dnes tu máme veskrze vážně míněné zobrazení průběhu sucha v Kalifornii za posledních zhruba 14 let. Jak Randall podotýká v samotném úvodu stripu, Kalifornie se svým tvarem pro podobný graf poměrně dost hodí.

Jedinou nevážnou části dnešního stripu jsou dva odkazy na filmovou scifi parodii Spaceballs režiséra Mela Brookse, u nás též známou pod jmény Kosmíči či Vesmírná tělesa. V jedné ze slavných scén filmu lord Temná helma konstatuje, že cestovat světelnou rychlostí je pro ně příliš pomalé, a nařídí let "absurdní rychlostí" (před čímž je svými podřízenými varován). Když pak loď skutečně na "absurdní rychlost" přejde, promění se klasické "hyperprostorové šmouhy" za okny ve vzor, který velice připomíná skotský tartan. Jeden ze členů posádky lodi, kterou se snažil lord Helma dopadnout, následně prohlásí, že jejich pronásledovatelé "přešli na tartan".

Situace s několika různými existujícími oficiálními překlady tohoto filmu (přičemž teprve sloučením různých prvků ze všech těchto překladů by se dal vytvořit takový, který by neobsahoval kromě občasných velmi dobrých nápadů také tragické a školácké chyby) je v tomto případě ovšem poněkud komplikovanější - český překlad totiž onu zmínku o tartanu neobsahuje, místo ní je tam pouze nudné "ti ale prosvištěli" (čímž se tato hláška řadí k mnoha dalším, které překlad tohoto filmu zkazil nebo zcela ignoroval). Dovolili jsme si tedy zmíněnou hlášku pro potřeby stripu raději přeložit po svém a doplnit toto vysvětlení.