Vysvětlení 1405 - Meteor

Dnes tu máme další z volné řady "Můj koníček".

V dnešním stripu se nám jeho protagonista svěřuje, že ho baví druhé pedantsky opravovat, ovšem zcela záměrně neméně chybnými fakty. Na obrázku samotném například první muž prohlašuje, že má kousek meteoru. To je technicky vzato chybný výrok, protože kusu kamene, který dopadl na zem a můžete ho tedy vzít do ruky, se ve skutečnosti neříká meteor, ale meteorit. Jedná se o věc, která je pro laiky často poměrně matoucí:

Kus kamene, který se pohybuje vesmírným prostorem, se nazývá "meteoroid". Pokud meteoroid vstoupí do zemské atmosféry, dojde ke vzniku více či méně jasného světelného úkazu, zvaného "meteor", lidově též "padající hvězda" (i když ve skutečnosti ani vzdáleně nemá s hvězdou nic společného). A jednalo-li se o větší meteoroid, který v atmosféře zcela nezanikl, ale větší či menší úlomek z něj dopadl až na povrch Země, pak se tomuto úlomku, který můžeme fyzicky vzít do ruky a/nebo se na něj podívat třeba v muzeu, říká "meteorit". Muž v comicsu by tedy měl správně říkat, že má kousek meteoritu, nikoliv meteoru.

Hlavní hrdina comicsu působí dojmem, že se snaží dotyčného opravit, ovšem záměrně ho svým vysvětlením ještě více poplete tím, že meteoritu říká "magma" (což je ve skutečnosti výraz pro směs roztavených plynů a hornin pod povrchem Země či jiných planet).

V mouseover textu pak ve svém záměrně pomýleném vysvětlování evidentně pokračuje a snaží se dotyčnému namluvit, že pouze lávě, která se nachází pod povrchem, se říká "magma" (což je v zásadě pravda), ovšem čemukoliv jinému, co se nachází pod povrchem, se říká prostě "láva" (což rozhodně pravda není ani vzdáleně).