Vysvětlení 1399 - Chaos

Dnešní strip si dělá legraci z dnes již více než dvacet let starého filmu Jurský park. Jedním z jeho hrdinů je matematik a odborník na teorii chaosu Ian Malcolm v podání Jeffa Goldbluma, který na několika místech filmu vysvětluje, že v souladu s teorií chaosu dojde nevyhnutelně k tomu, že se na ostrově dinosauři vymknou zpod kontroly. Zmínka o fázovém prostoru, nelineárních rovnicích a podivných atraktorech je víceméně (s jistým přimhouřením oka) převzata z filmu samotného (tedy minimálně z jeho původního znění, český překlad vše ještě více komplikuje).

Jelikož protagonista dnešního comicsu tvrdí, že zmíněná témata studuje již dvacet let, je velice pravděpodobné, že se jim začal věnovat právě kvůli Jurskému parku.

Mouseover text je další narážkou na Jurský park, respektive na postavu v podání Jeffa Goldbluma. Ian Malcolm se v jedné scéně filmu v rámci hovoru velice specificky zasměje. Tento jeho smích se před časem stal menším internetovým memem a dočkal se i několika remixů. Hrdina comicsu evidentně naznačuje, že schopnost smát se jako Ian Malcolm / Jeff Goldblum je pro doktorát z teorie chaosu nejdůležitějším předpokladem.