Vysvětlení 1398 - Zajímavosti o hadech

Dnešní strip se v duchu klasického xkcd navenek tváří celkem vážně, ale informace v něm je lépe brát s poněkud větší rezervou...

První zajímavost o hadech sice vychází z existující teorie o tom, jak vznikl hadí jed, nicméně ji jednak prezentuje jako danou věc a jednak k ní přistupuje poněkud netradičním způsobem.

Druhá zajímavost je poněkud nejednoznačná a není přesně jasné, co tím vlastně Randall chtěl říci. Nejdelší had na světě je pravděpodobně krajta mřížkovaná, která ale žije v jihovýchodní Asii. V oblastech, které zajímavost zmiňuje, žijí anakondy, které jsou ovšem obvykle o něco kratší než zmíněné krajty. Navíc se dožívají podstatně kratšího věku. S ohledem na ilustraci je ale možné, že Randallovým záměrem bylo doslova sdělit, že se v dané oblasti vyskytuje obří had, který doslova žije na území oněch tří států.

Třetí zajímavost je pak samozřejmě sice pravdivá, ale patrně vás informačně příliš neobohatí ;-)

Zajímavost z mouseover textu je pak samozřejmě naprosto scestná. Souvisí s ní ovšem jiná zajímavost, na kterou upozorňuje explainxkcd.com - totiž že si málokdy uvědomujeme, že lidský zažívací trakt není vlastně nic jiného, než dlouhá díra, procházející napříč celým lidským tělem a uzavřená pouze soustavou svěračů, a technicky vzato se dá vlastně říct, že veškeré lidské zažívání probíhá mimo tělo samotné (protože v zásadě probíhá na jeho vnější straně, i když je tato vnější strana současně víceméně ukryta v jeho útrobách.