Vysvětlení 1340 - Jedinečné datum

Dnešní comics si dělá legraci z lidí, kteří přikládají zvláštní význam technicky vzato zcela nezajímavým kalendářním datům, respektive na ně upozorňují jako na něco zcela výjimečného, co se nebude opakovat (relativně nedávným příkladem takového data byly například dny 12. a 20. prosince 2012). Na základě toho jsou některá data velice populární například co se termínů svateb týče.

Protagonista comicsu a potažmo Randall sám upozorňují svým specifickým způsobem na skutečnost, že žádný z dní se v našem stávajícím kalendářním systému nebude nikdy opakovat (a současně tím nenápadně odkazuje na jeden z předchozích stripů, který se zápisem data zabýval).

Mouseover text pak zmiňuje nadaci Long Now, která se mimo jiné snaží vyřešit omezení našeho stávajícího kalendářního systému a pro zápis roku používá pět číslic místo čtyř. Pokud se lidstvo dožije Silvestra roku 9999, bude totiž potenciálně čelit stejným problémům, s jakými jsme se setkali na přelomu let 1999 a 2000 - většina našich systémů nepočítá s možností zápisu roku pěti ciframi. Zbývá jen doufat, že do té doby tento problém bude vyřešený.

Současně se nepochybně v kontextu relativně nedávného "konce mayského kalendáře" nabízí otázka, jak budou lidé na konci roku 9999 reagovat na skutečnost, že posledním dnem toho roku končil kalendář jakýchsi dávno zapomenutých primitivních barbarů před několika tisíci lety...