Vysvětlení 1282 - Monty Hall

Dnešní comics odkazuje na takzvaný Monty Hallův problém, jinak též problém tří dveří. Jedná se o úlohu z pravděpodobnosti, pojmenovanou po televizním moderátorovi Monty Hallovi, v jehož soutěži byl tento problém aplikován.

Podstata spočívá v tom, že si hráč musí zvolit jedny ze tří zavřených dveří - A, B nebo C. Dvoje dveře za sebou ukrývají nějakou cenu útěchu (zde koza), za třetími je pak ukryta hlavní cena (zde automobil). Moderátor poté jedny ze dvou dveří, které hráč neoznačil, otevře, ovšem vždy pouze ty, za kterými se ukrývá cena útěchy. Hráč má následně možnost buď trvat na své původní volbě, nebo ji změnit. Poté již dojde k otevření hráčem zvolených dveří. Pointa celého problému je v tom, že hráč, který svou volbu změní, má ve skutečnosti vyšší pravděpodobnost výhry než ten, který trvá na své původní volbě - je to proto, že hráč, který na své původní volbě trvá, se musí trefit do dveří s hlavní cenou hned napoprvé, tedy vybírá ze tří možností, zatímco hráč, který svou volbu změní, už vybírá pouze ze dvou možností (jednu mu mezitím otevřením dveří s cenou útěchy eliminoval moderátor) a má tak větší šanci, že se trefí správně.

Hrdina comicsu se nicméně rozhodl pro třetí řešení, totiž ponechat si kozu za prvními dveřmi ke zjevné oboustranné spokojenosti hráče i kozy a nemalému překvapení moderátora soutěže.

1 komentář u „Vysvětlení 1282 - Monty Hall

  1. Pingback: Vysvětlení 1492 - Barva šatů - wut.xkcz.cz

Komentáře nejsou povoleny.