Vysvětlení 1560 - Žvýkačka

Dnešní strip odkazuje na (výtečný) kultovní film Johna Carpentera Oni žijí. Představitel hlavní role v tomto filmu, americký wrestler Roddy "Rowdy" Piper, před několika dny náhle zemřel ve věku 61 let. V jedné z památných scén filmu vejde hlavní hrdina s brokovnicí v ruce (neúmyslně) do banky a po zhodnocení situace pronese legendární větu (jejíž český překlad ale nikdy nemůže být tak cool jako originál) o tom, že "sem přišel žvýkat žvýkačku a nakopat zadky, a žvýkačky už mu došly" (načež začne střílet po přítomných maskovaných mimozemšťanech). Hrdina dnešního stripu vše pojal poněkud jinak.

A pokud vám ta věta přijde povědomá, není to samozřejmě náhoda. Jedná se o jeden z mnoha popkulturních citátů, které si (občas v poněkud pozměněné podobě) vypůjčil jistý slavný videoherní hrdina a proslavil je do té míry, že řada hráčů patrně ani netuší, odkud doopravdy pocházejí (dalším podobným příkladem je třeba slavné "Hail to the king, baby!").

(Mimochodem, filmová zajímavost - ta věta původně nebyla ve scénáři, jednalo se o momentální improvizaci Roddyho Pipera.)