Vysvětlení 1439 - Racková jednotka

Racková jednotka z názvu dnešního stripu nemá nic společného s vodními ptáky, ale se skříněmi, používanými pro montáž počítačové a další techniky, tzv. racky (čteno "reky"). Do těchto skříní se technika montuje na montážní kolejnice, jejichž rozměry a rozteče jsou standardizovány. Od toho se odvozuje ona zmíněná "racková jednotka", která představuje nejmenší prvek, jaký je možné do těchto kolejnic namontovat. Ten je široký 19 palců a jeho výška je 1.75 palce (přičemž pokud se mluví o rackové jednotce, obvykle se tím myslí právě výška, protože šířka je vždy oněch 19 palců). Veškeré prvky, určené pro montáž do racků, pak mají rozměry udávané v násobcích rackových jednotek.

Muž v klobouku v dnešním stripu přichází s poznáním, že rámečky, které používají včelaři v takzvaných Langstrothových úlech a na kterých včely budují své plástve, mají velice podobné rozměry a jsou tedy (při troše snahy) zaměnitelné. Nejzásadnějším rozdílem je to, že rámečky v úlech jsou určené ke svislému zavěšení, zatímco technika do serverových racků se montuje vodorovně - ale poradit si s touto odlišností by nebylo příliš komplikované.

Muž v klobouku byl tímto zjištěním evidentně nadšen natolik, že pronikl do datacentra společnosti Google a pokusil se zde takový úl vytvořit, podle všeho s úspěchem, než ho vyvedla ochranka. Podle všeho se ale tímto neúspěchem nehodlá nechat odradit a plánuje nalezení jiného datacentra, kde by svůj vysněný úl mohl provozovat, neboť, jak poznamenává, hostingové podmínky pro servery obvykle úly vůbec nezmiňují.

Mouseover text pak upozorńuje na další věci, které v těchto podmínkách obvykle zmíněny nejsou (a ani v jednom dnešním případě to asi není přílie překvapivé).