Vysvětlení 1395 - Napájecí šňůra

Vtip dnešního stripu se, jako v případě spousty jiných xkcd, ukrývá primárně v mouseover textu. Ve stripu samotném vidíme, jak muž v baretu nafukuje počítač foukáním do napájecí šňůry. To je samozřejmě ve skutečnosti nesmysl, to snad není ani třeba zmiňovat. V souladu s pravidly kreslených grotesek pak takto nafouknutý počítač kamsi odlétá. Ani to by v praxi nebylo možné, minimálně ne za předpokladu, že je muž v baretu člověk (čímž si pravda nemůžeme být příliš jistí) - vzduch, který vydechujeme, je těžší než vzduch kolem nás, takže ústy nafouknutý předmět se nikdy samovolně vznášet nemůže.

Mouseover text nicméně s dějem stripu samotného dále pracuje v narážkách na unixové operační systémy. V těchto systémech je prakticky vše přístupné v podobě souboru na vašem "disku" - včetně valné většiny hardwarových zařízení, která jsou obvykle přístupná pod různými názvy v adresáři /dev (zkratka od "device", tedy "zařízení"). Mouseover text proto radí, abyste v situaci, kdy by vám někdo počítač takto nafouknul, použili utilitu gzip (tedy skutečně existující a v unixovém světě velmi rozšířený komprimační program) a s její pomocí zmenšili objem (tzn. zkomprimovali) vzduchu v počítači, respektive v zařízení /dev/inside (tedy něco jako "/dev/vnitřekpočítače"). Dlužno podotknout, že zařízení /dev/inside si Randall vymyslel, ve skutečnosti neexistuje.

Následně doporučuje použít rouru a získaný balík zkomprimovaného/stlačeného vzduchu přesměrovat na zařízení /dev/input a profouknout si tak klávesnici. Roura je v počítačové hantýrce výraz pro nasměrování výstupu dat z jednoho místa (výstupu programu, příkazu, zařízení...) na vstup místa druhého a je to tedy skutečně zcela platný koncept. Stejně tak skutečně existuje i zmíněné zařízení /dev/input, které pod sebou sdružuje nejrůznější vstupní zařízení, včetně zmíněné klávesnice. Podle Randalla by tedy přesměrováním tohoto zkomprimovaného vzduchu do klávesnice mělo dojít k jeho úniku z počítače s vedlejším efektem vyčištění klávesnice. Protože klávesnice bývají obvykle dost špinavé, doporučuje Randall chránit si při tomto úkonu zrak před vylétávajícími nečistotami.