Vysvětlení 1394 - Superschopnosti

Dnešní comics si dělá legraci z fenoménu superúplňku. Jedná se o termín, kterým v poslední době (poprvé se objevil před pár lety) začala senzacionalistická média označovat úplněk, který shodou okolností nastane ve chvíli, kdy je Měsíc na své mírně eliptické dráze Zemi nejblíže (je takzvaně v přízemí, jinak též perigeu - neplést s domovním přízemím).

Navzdory svému velkolepému pojmenování a mediální prezentaci ovšem není "superúplněk" ničím příliš výjimečný - měsíční kotouč "superúplňku" se nám na obloze jeví jen o zanedbatelných 14 procent větší, než v případě jevu zcela opačného, tedy úplňku, který nastal v nejvzdálenějším bodě měsíční dráhy, tedy odzemí neboli apogeu. Současně se může jevit až o 30 procent jasnější. Ani jedno ovšem nejsou hodnoty, které by byly lidské smysly schopny spolehlivě rozpoznat - pokud se na superúplněk podíváte a bude se vám zdát větší a zářivější, je to spíše kombinací aktuálních atmosférických podmínek, placebo efektu a případně také (dosud ne zcela vysvětleného) optického klamu, při kterém se nám měsíc na obloze blízko obzoru zdá podstatně větší, než je-li na obloze vysoko. Nárůst zdánlivé velikosti měsíčního disku "superúplňku" je schopna dostatečně spolehlivě odhalit pouze fotografie.

"Superúplněk" dokonce ani není ničím výjimečný - nezřídka (jako třeba letos) nastává úplněk v přízemí dokonce několikrát do roka.

Bohužel se zdá, že se termín "superúplněk" se už zabydlel ve slovníčku jak médií, tak astrologů, věštců a jiných podvodníků (například photoshopových "fotografů", kteří v období "superúplňku" násobí své úsilí zaplavit internet mizernými fotomontážemi obřích úplňků do nejrůznějších snímků), takže se ho bohužel patrně jen tak nezbavíme.

Mouseover text pak absurditu celého konceptu superúplňku demonstruje ještě narážkou na Spider-mana, který přinejmenším ve filmové trilogii Sama Raimiho dokáže ze zápěstí střílet pavučiny (v comicsu a rebootu je ovšem střílí ze speciálního zařízení, které si sám sestrojil a v němž mu mimo jiné může také dojít náplň), a ve všech svých verzích pak je navíc schopen udržet se snadno na jakémkoliv povrchu a jeho "pavoučí smysl" ho upozorňuje na blížící se nebezpečí. Spider-man inspirovaný superúplňkem je na tom evidentně poněkud hůře...