Vysvětlení 1255 - Kolumbus

Žena v dnešním comicsu v prvním panelu pravděpodobně protestuje proti tvrzení, že Kolumbus jako jediný věděl, že je svět kulatý. To je velice rozšířený a oblíbený omyl - v dobách, kdy se Kolumbus na svou plavbu chystal, učenci věděli, že svět je kulatý. Nejasnosti panovaly spíše kolem jeho velikosti - Kolumbus ho považoval za mnohem menší, než ve skutečnosti je, následkem čehož byl nakonec po dosažení amerických břehů přesvědčen, že doplul do Indie.

Že jde právě o tuto skutečnost naznačuje i poslední panel, kde žena muže v klobouku vybízí, aby si nejprve přestal vymýšlet on a poté si přestane vymýšlet ona.

Kolumbovo putování, které je dětem v comicsu zprostředkováno, pak v sobě mísí osudy skutečného Kolumba s osudy fiktivního Eärendila Námořníka, postavy z knihy Silmarillion J. R. R. Tolkiena. Eärendil byl jediným smrtelníkem, kterému se se Silmarilem na čele podařilo doplout do Valinoru, zapovězené Země neumírajících, aby byl s celou lodí posléze vyzdvižen na nebesa a stal se Jitřenkou.

Mouseover text pak ve stejném duchu naráží na skutečnost, že černé neštovice byly do Ameriky zavlečeny až Evropany.