Vysvětlení 1253 - Jména exoplanet

Opět tu máme comics, který si dělá legraci z úrovně uživatelů internetu a připomíná navíc obecně platnou skutečnost - pokud chcete slyšet smysluplné názory, neptejte se na názor náhodných kolemjdoucích. Existuje bohužel velká pravděpodobnost, že se od nich nic smysluplného nedozvíte. A protože Mezinárodní astronomická unie skutečně veřejnost o návrhy jmen pro exoplanety před pár dny požádala, je nemalá šance, že se její členové tomuto comicsu v tuto chvíli smějí poněkud zahořkle...

Seznam exoplanet samotných je skutečně platný, všechny uvedené planety opravdu existují. Navrhované názvy jsou v některých případech prostě jen padlé na hlavu, ale v jiných se jedná o nějakou narážku, ať už na planetu samotnou nebo na různé další věci.

Mouseover text pak nabízí mailovou adresu, kam můžete své návrhy posílat. Jedná se o pravou adresu, pro tyto účely skutečně určenou.

Následuje vysvětlení některých návrhů z comicsu:

Gliese 667C b - Vesmírná planeta - Název nedává smysl, každá planeta je pochopitelně ve vesmíru.

Gliese 667C c - PILF - Parafráze i u nás už poměrně známé zkratky MILF. Navíc znásobená tím, že se uvedená planeta nachází v poměrně těsné blízkosti své mateřské hvězdy a je tudíž pěkně nažhavená, wink wink, nudge nudge, say no more.

Gliese 667C d - Hvězda - Opět nedává smysl, planeta a hvězda jsou dvě naprosto odlišná tělesa.

Gliese 667C e - e');DROP TABLE PLANETY;-- - Narážka na jeden ze starších xkcd comicsů. Jméno planety obsahuje současně SQL dotaz, který by v případě nevhodně navrženého databázového systému alespoň teoreticky způsobil vymazání celé tabulky planet.

Tau Ceti b - Tau Ceti B Sida Meiera - Narážka na strategickou hru Alpha Centauri Sida Meiera. Sid Meier je známý herní vývojář, duchovní otec veleslavné série Civilization.

Tau Ceti c - Velká psí planeta - Pravděpodobně narážka na souhvězdí Velkého psa a nejjasnější hvězdu na obloze, Sirius, které se také někdy říká Psí hvězda. Tau Ceti nicméně nepatří do souvězdí Velkého psa, ale do souhvězdí Velryby (Cetus).

Tau Ceti d - Mrňavá psí planeta - Existuje i souhvězdí Malého psa.

Tau Ceti e - Phil Plaineta - Narážka na autora blogu Bad Astronomy, astronoma Phila Plaita.

Tau Ceti f - Unicode sněhulák - Znaková sada Unicode skutečně obsahuje znak sněhulák: ☃. Současně jde pravděpodobně o narážku na skutečnost, že na povrchu této planety pravděpodobně vládne poměrně velký mráz (odhady se pohybují kolem -40 stupňů Celsia).

Gliese 832 b - Nasranej Jupiter - Narážka na skutečnost, že planeta Gliese 832 b je obří, tak jako náš Jupiter, a obíhá kolem své hvězdy jednou za 3416 dní, nejdéle ze všech známých exoplanet.

Gliese 581 d - Blbderaan - Narážka na planetu Alderaan z Hvězdných válek, domov princezny Leii. Alderaan je zničen na ukázku toho, čeho je schopna Hvězda smrti.

Gliese 581 e - Eternia Prime - Eternia je planeta, na kterou je z velké části situován děj comicsu a kresleného seriálu Masters of the Universe (pokud vám tento název nic neříká, možná vám něco řekne alespoň jméno hlavního hrdiny - He-Man).

Gliese 581 f - Béžový Mars - Narážka na knižní scifi trilogii Kima Stanleyho Robinsona.

Gliese 176 b - Pandora - Pandora je poměrně časté pojmenování nějakého vesmírného tělesa ve scifi žánru. Planeta Pandora se objevuje například v díle Franka Herberta, autora série Duna. A samozřejmě nelze zapomenout na Pandoru z filmu Avatar, i když v případě tohoto filmu se ve skutečnosti jedná o velký měsíc, nikoliv planetu.

Kepler-61 b - Goldenpalace.com - On-line casino, známé tím, že je ochotno si zaplatit reklamu na velmi nezvyklých místech.

Upsilon Andromidae c - Rambo - V původní verzi comicsu se název této planety odkazuje na jméno slona, kterého získal Bart Simpson v jedné z epizod seriálu Simpsonovi. Česká verze jeho jména je ovšem sama o sobě vtipem, čímž se z této položky stává tak trochu metahumor.

Upsilon Andromidae e - Hamsféra - Hamsphere je aplikace pro chytré telefony, která jejich uživatelům otevírá svět amatérského rádia.

HD 20794 b - Kosmíč - V původní verzi (Cosmic Sands) narážka na nechvalně známý font Comic Sans, v naší verzi odkaz na planetu z filmu Spaceballs (Kosmíči).

HD 20794 d - Planeta s rukama - Pravděpodobně odkaz na původní obálku Stopařova průvodce po Galaxii, která skutečně obsahovala šklebící se planetu s rukama.

HD 40307 f - Horní Dolní VI - V původní verzi New Jersey VI. Doufám, že se na nás obyvatelé New Jersey za posílení oblíbeného stereotypu nebudou příliš zlobit.

HD 40307 g - Jak se stanu členem MAU - Tento návrh naznačuje, že se jeho autor na stránkách Mezinárodní astronomické unie poněkud ztratil. Pokud byste skutečně uspořádali nějakou veřejnou anketu, je velice pravděpodobné, že byste pár podobných návrhů skutečně získali.

Gliese 163 b - Knír Neila Tysona - Neil deGrasse Tyson je známý americký astronom s působivým knírem.

Gliese 163 c - Podpora@gmail.com - I autor tohoto návrhu patrně poněkud zabloudil.

Gliese 163 d - Chlupatá planeta - Narážka na známý topologický problém, související s tím, že chlupatou kouli není možné učesat tak, aby nikde nic netrčelo.

HD 189733 b - Permasmrt - Na planetě, ke které se tento návrh vztahuje, velice pravděpodobně panují velmi nehostinné podmínky. Název samotný pak odkazuje na permanentí smrt v některých počítačových hrách, kdy dojde k tomu, že pokud vaše postava zemře, pak o ni skutečně přijdete a musíte začít hrát znovu od začátku.

Kepler-22 b - Blue Ivy - Narážka na Blue Ivy Carter, dceru zpěvačky Beyoncé a rappera Jaye-Z.

Kepler-2418 b - Kulatá Zeměplocha - Odkaz na fiktivní svět ze známé knižní série Terryho Pratchetta, který je plochý a je vesmírem nesen na hřbetech čtyř slonů, kráčejících po krunýři obří želvy. Kulatá Zeměplocha samozřejmě nedává příliš smysl.

Kepler-1686 b - Nouzová záložní Země - Narážka na skutečnost, že tato planeta patří mezi jedny z nejpodobnějších Zemi.