Vysvětlení 1551 - Pluto

Dnešní strip nám zobrazuje Pluto tak, jak jsme ho viděli v zatím nejdetailnějším snímku předtím, než sonda New Horizons podnikla svůj blízký průlet a pořídila snímky ještě mnohem detailnější, které v současné době (a následujících týdnech a měsících) bude postupně odesílat zpátky na Zemi. Randall si tu dělá legraci z psychologického jevu zvaného pareidolie, který má za následek, že jsou lidé schopni vidět smysl dávající obrazce a tvary v jinak zdánlivě nahodilých věcech (například typicky mraky, ale třeba také právě skvrny na Měsíci či na nějakém jiném vesmírném tělesu).

Některé z Randallových vtipů asi vysvětlení nepotřebují, takže zmíníme jen ty, které si podle nás alespoň nějakou stručnou zmínku žádají.

Čelní kost - zcela nepochybně odkazuje na čelní část lidské lebky a stejnojmennou kost.

Brouci - poněkud nejednoznačné. Mohlo by se jednat buď o obecně míněný hmyz, nebo by stejně dobře mohlo jít i o narážku na brouky z Heinleinovy Hvězdné pěchoty.

JPEG výpary - obrazce na okraji kotouče Pluta vypadají jako typické artefakty JPEG komprese obrázků. Randall si zde pravděpodobně dělá legraci z lidí, kteří na podobných snímcích často údajné výpary odhalují a obvykle se jedná právě o nějaké podobné artefakty. Dlužno podotknout, že na oficiálním snímku zde zobrazené artefakty nejsou, takže je do obrázku buď přidělal sám Randall, nebo je NASA odstranila.

Kompletní text článku o pareidolii na Wikipedii - vizte úvod tohoto textu.

Nové Nizozemsko - Randallův opakovaný vtip s Nizozemskem, které v xkcd obvykle automaticky obsazuje jakékoliv suché území v nížinách.

Nejlepší oblast - buď má Randall k dispozici nějaké lepší informace, nebo za "nejlepší oblast" označil zcela náhodnou část povrchu Pluta. Vyberte si.

Pupenec - Randall se zřejmě snaží naznačovat, že se z Pluta něco klube. Ostatně, podobný náznak se nachází ještě na jiném místě obrázku.

Kráter, který vyhubil dinosaury - Evidentně náznak toho, že podle Randalla na Plutu žili dinosauři, kteří byli vyhubeni podobným způsobem, jako ti pozemští.

Poutka na Kuiperův pás - Kuiperův pás je rozsáhlá oblast sluneční soustavy za oběžnou dráhou Neptunu, do které patří velké množství těles včetně třech nám zatím známých trpasličích planet (Pluto, Haumea a Makemake) a sonda New Horizons bude po průletu kolem Pluta právě Kuiperův pás zkoumat. Randall se zde nicméně snaží naznačovat, že se jedná o doslovný pásek, který je možné na Pluto navléknout.

Dinosaurus, duch, pulec, Megaman, Serenity - ukázky již zmíněné pareidolie. Duch podle všeho odkazuje na legendární duchy z videohry Pac-man, Megaman je taktéž postava z videoher. Serenity je pak loď hrdinů seriálu Firefly a filmu Serenity.

Pukliny (začíná se klubat) - možná návaznost na již zmíněný pupenec, kdy se Randall snaží naznačovat, že se z Pluta cosi klube.

Jizvy od predátorů - protože jsou texty ve stripu psané velkými písmeny, nemáme tušení, zda Randall hovoří o nějakých nespecifikovaných obecných predátorech, lovících planety, nebo zda má na mysli Predátory coby postavy v filmů, her a comicsů.

Hora Mons - narážka na skutečnost, že hory, objevené mimo naši planetu, mají velice často v názvu slovo Mons (například známá marsovská sopka Olympus Mons). Mons nicméně znamená "hora", takže se v tomto případě jedná o pleonasmus, neboť "Hora Mons" znamená ve skutečnosti "Hora Hora".

Ischemická choroba srdeční - označená část výrazného útvaru, připomínajícího srdce (v současné době už pojmenovaného po objeviteli Pluta), působí poněkud poškozeným a "nezdravým" dojmem. Randall se proto v souladu se "srdeční" terminologií snaží naznačovat, že se jedná o projev ischemické choroby srdeční.

Patrně nezhoubný - zcela jistě ve smyslu rakovinného bujení, respektive tedy karcinomu.

Hranice Lví říše, území hyen - Odkazy na Lvího krále.

A konečně mouseover text si dělá legraci z neutuchajících diskusí kolem Pluta, které bylo před časem zbaveno označení "planeta" a deklasováno na "trpasličí planetu". Randall naznačuje, kam podle něj tyto neutuchající diskuse povedou.