Vysvětlení 1361 - Oznámení společnosti Google

V nedávných dnech překvapilo IT svět oznámení Vica Gundotry, duchovního otce sociální sítě Google Plus, o jeho odchodu ze společnosti Google. Na tomto základě se vynořila celá řada spekulací a dohadů o tom, že Google hodlá další rozvoj a podporu sítě Plus radikálně omezit. Následně byly tyto spekulace lidmi z Google vyvraceny, ale samozřejmě existuje celá řada lidí, kteří pochybují o tom, co nás skutečně v budoucnu čeká.

Dnešní comics reaguje právě na tyto spekulace fiktivním oznámením společnosti Google o tom, že se chystá zrušit víceméně naprosto všechny své hlavní služby (včetně naprosto klíčového vyhledávání), aby se následně soustředila na svou skutečnou hlavní službu - veřejný DNS server na adrese 8.8.8.8. Tento server skutečně existuje a Google na něm uvedenou službu opravdu nabízí s tím, že je jejich DNS server rychlejší než DNS server vašeho poskytovatele internetu (což může a nemusí být pravda). Připomeneme jen, že DNS servery slouží k překladu uživatelsky přívětivých a zapamatovatelných internetových adres - například www.google.cz - na jejich "reálné" číselné adresy, pomocí kterých dochází ke skutečné identifikaci počítačů, komunikujících spolu na internetu.

Služeb Google DNS bylo hromadně využíváno například před nedávnem v Turecku, kde vláda blokovala právě prostřednictvím DNS serverů přístup občanů ke Twitteru či YouTube. Nezávislé DNS servery Google umožňovaly toto blokování obejít.

Mouseover text pak naráží na skutečnost, že Google ve skutečnosti provozuje dva DNS servery - jeden na adrese 8.8.8.8 a druhý na adrese 8.8.4.4. Protože je první adresa snáze zapamatovatelná a rozšířená, je pochopitelně využívána mnohem větším množstvím lidí, přestože služby, které oba servery nabízejí, jsou zcela totožné. Je tedy pravděpodobné, že mouseover text současně nepřímo odkazuje například na relativně nedávné ukončení provozu služby Google Reader, kterou sice používalo nezanedbatelné množství lidí, ale z pohledu Google se nejednalo o množství dostatečné, které by ospravedlňovalo další provoz této služby. Přinejmenším teoreticky by tedy něco takového mohlo potkat i druhý DNS server společnosti Google.