Vysvětlení 1242 - Děsivé názvy

Graf v dnešním comicsu dává několik různých příkladů věcí s různými úrovněmi děsivosti buď svého názvu, nebo samotné věci, kterou označují, případně různých kombinací obojího. Pokud vám uvedené věci nic neříkají, zde jsou stručně vysvětleny:

Černobylský paket - jde o datový paket v síťovém provozu, který je schopen způsobit výrazné zpomalení nebo kolaps celé sítě.

Bombový kalorimetr - zařízení pro měření žáru spalování v tlakové nádobě, jehož název zní podstatně děsivěji, než oč ve skutečnosti jde.

Kesslerův syndrom - hypotetická situace na oběžné dráze kolem Země, při které dochází k opakovaným srážkám těles, pohybujících se po ní, jejímž následkem je kaskádový nárůst množství "kosmického smetí", ohrožujícího cokoliv, co se na oběžné dráze ocitne.

Hořčičný plyn - známý též pod obvyklejším názvem Yperit.

Zkapalnění půdy - úkaz, při kterém dochází ke ztrátě soudržnosti půdy, což má za následek vznik propadů či poškození cest či budov.

Šedý sliz - obvyklé označení pro jeden z hypotetických scénářů konce světa, kdy je vše na celé planetě rozloženo samostatně se množícími nanoboty na inertní šedou hmotu.

Ptačí chřipka - Mediálně poměrně známá nemoc, přenášená ptáky, která má tedy poměrně vysoký potenciál rychlého nekontrolovaného šíření a je poměrně nebezpečná.

Nadkritické množství - množství radioaktivního materiálu, nutného k nastartování nekontrolované jaderné reakce.

Démonické jádro - přezdívka pro dva půlkulaté kusy plutonia, které v letech 1945 a 1946 způsobily v laboratořích v Los Alamos dvě jaderné nehody (způsobené velmi nešťastně), které si v obou případech vyžádaly několik lidských obětí.

Superbakterie - Bakterie, odolná proti antibiotikům. Pokud by taková bakterie vznikla, má za určitých okolností potenciál vyhubit celé lidstvo, protože bychom proti ní neměli k dispozici žádnou efektivní obranu (pokud by nebyla nějaká dostatečně rychle objevena).

Jaderný míč - přezdívka pro "černý kufřík" amerického prezidenta, který je prostřednictvím zástupců armády neustále na každém kroku v jeho dosahu a ze kterého má možnost dát rozkaz k odpálení jaderných zbraní.

Masožravá bakterie - asi vcelku nepotřebuje vysvětlování, jde o bakterii, která je schopna živou bytost doslova sežrat zaživa. A ano, skutečně existují.

Mouseover text pak v původní verzi vtipně naráží na jistý velmi bizarní díl jistého televizního seriálu, který pravděpodobně Randallovi způsobil nejednu noční můru. My jsme si tu dovolili původní Randallovu volbu nahradit taktéž poměrně bizarním a o něco známějším filmovým počinem Davida Lynche.