Vysvětlení 1223 - Dwarf Fortress

Dnešní comics samozřejmě naráží na aktuální aféru kolem sledovacího projektu PRISM, provozovaného NSA, který shromažďuje a monitoruje soukromá elektronická data.

Dwarf Fortress je legendární (a poněkud obskurní) sharewareová počítačová strategická hra, prezentovaná v čistě textovém režimu pomocí pseudografiky. Hra probíhá v náhodně vygenerovaném světě, ve kterém hráč ovládá skupinku trpaslíků a snaží se s nimi vybudovat fungující a prosperující trpasličí pevnost, a je proslulá svou vysokou obtížností, ale současně také ohromující komplexností. Jak comics naznačuje, každý, kdo tráví čas tím, že sleduje hráče Dwarf Fortress, jak hraje, se obrazně řečeno sám nutně stává hráčem hry, velmi podobné Dwarf Fortress, který sleduje, jak jeho herní postavy hrají Dwarf Fortress.

Mouseover text pak odkazuje na skutečnost, že nejeden hráč Dwarf Fortress tráví spoustu času tím, že se ve hře (s využitím její zmíněné vysoké komplexnosti) pokouší vybudovat pozoruhodné věci - například byla ve Dwarf Fortress vytvořena turingovsky úplná funkční kalkulačka, fungující tedy doslova na trpaslíky. Randall pak zmiňuje vytvoření celého turingovsky úplného počítače ve Dwarf Fortress a přirovnává Velkého bratra k někomu, kdo se na takovém počítači následně pokouší zprovoznit Minecraft - hru, která je v mnoha ohledech považována za variaci právě na Dwarf Fortress a ve které její hráči vytvořili podobně pozoruhodná díla, například funkční osmibitový mikroprocesor.